Friday, 27 November 2015

Koh lipe diwali

Entry kali ni, jalan2 cuti deepavali.. sbb tu title post koh lipe diwali..
6.11.2015
Asalnye kami nak pi naik unta putih..tapi apakan daya unta putih x dpt kuar wad lagi.. so,perjalanan kali ni dgn Mr J.. x kisahla..janji dapat berjalan... yahoo...
Dari butterworth kami ke kangar perlis. Tido semalam di HS Hotel dgn harga Rm 78. Keesokkan pagi baru kami pergi ke Koh Lipe melalui Wang Kelian.
Wang Kelian


Awal2 pagi bangun dgn penuh excitednya.. Nak pergi ke Koh Lipe a.k.a Maldives of Asia.. x sabarnya.. Kami sampai di border Wang Kelian, Imigresen pun x buka lagi..kami sampai jam 7.30 pagi, dia buka jam 8 pagi. Selesai di Malaysia.. melangkah kaki kanan ke bumi gajah putih. Sungguh x ku sangka.. rupanya kena bayaran untuk masuk guna kenderaan sendiri.. kalo dekat Bukit Kayu Hitam xda plak.. x taula kalo rule baru.. Aishhh...keje nak pau je... untuk kereta dikenakan bayaran Rm 10, kalo motorsikal Rm5.. okla.. kita bayar je la.. nanti dia x bagi masuk plak,,

Dari border Wang Kelian hanya mengikut signboard ke Satun. Di sini mudah utk mendapatkan makanan kerana kawasan penduduk Muslim. Dengan menggunakan highway 416, kemudian highway 4502 dgn mengikut signboard pak bara pier. Dalam sejam perjalanan kami sampai di pak Bara Pier. Kami menggunakan perkhidmatan Andang Tour utk ke koh lipe dgn menaiki speed boat dgn harga 1800baht pergi balik utk 2 org..
terbaiks.. Andang Sea Tour

peta koh lipe amik free je.. sangat berguna bila berjalan2 dekat koh lipe.. kami sendiri hampir sesat masa nak cari sunset beach

tiket speedboat dan no.. kegunaan no utk kita naik ke speed boat dia ikut no.. 

inilah speed boat nye
 Kami naik speed boat jam 10.00 am.. cuaca elok n hari yg sgt indah.. dlm perjalanan ke koh lipe dia akan berhenti dkt 1 pulau nama apa ntah dlm 15 minit mmg cantikla pantai dia.. air jernih...
Kami smp di koh lipe dalam 2 jam naik speed boat.. pening2 lalat juga aku nie.. boat ni akan berhenti dkt pelantar tengah2 laut. Kemudian untuk ke Koh Lipe kita kena naik longtail boat dgn harga 50baht sorang. Naik longtail boat ni sat je.. lbh kurang 10 minit je.. dekat je.. maybe untuk menjaga batu2 karang yang banyak berdekatan dgn pesisir pantai Koh Lipe. Lupa nak bagitau.. kami dikenakan bayaran untuk entrance fee ke Koh Lipe 200baht sorang.. aku pun x paham kenapa aku kena bayar.. maybe nasib kurang baik.. sebab bila tanya kawan yg dh pi sblm ni xda plak depa kena bayar.. so.korang kalo nak pi..pandai2la elakkan diri drpd terkena bayar fee nie.. mahal gaks 200baht tue... boleh dapat sehelai T-shirt..


berhenti di pulau yg aku lupa nama apa untuk 15 minit camtu la.. mmg cantik..


lebih baik pakai seluar tight kat dlm.. so kalo lipat seluar xla sexy nmpk betis.. atau korang boleh pakai seluar ringan.. kalo pakai jeans habisla basah n berat.. sbb turun dari boat terus air..
pelabuhan tengah2 laut, pertukaran dari speedboat ke long tail boat.. dkt sinila kena entrance fee 200baht sorang


sampai ke koh lipe seluar basah sbb dekat pulau tadi.. laluan pejalan kaki dari long tail boat ke pantai,,

Di Koh Lipe, kami duk di Seaside Resort. harga semalam Rm100, booking dgn menggunakan Agoda.

persekitaran seaside resort.. tenang n damai

seaside resort

inilah rumah kami.. 




katil siap dgn kelambu sangat berguna utk tido.. kalo xda confirm x lena.. banyak nyamuk kat cni

rumah2 kecil hanya kipas..

kedai makan halal. buka petang sampai malam.. 

yang bagus xda arak.. peniaga boleh cakap bahasa melayu

green curry, telur dadar, somtam, ayam percik.. 490 baht

breakfast di sini.. buka pagi sampai malam.. xda alkohol juga

menu wajib makan.. pancake pisang dgn coffee

nice koh lipe..

long tail boat... 
 Hari utk balik kami amik speed boat kul 1 petang.. hanya boleh naik longtail boat setengah sebelum. kena bayar lagi 50baht sorang. bila sampai di pelantar pastikan anda tunjuk tiket pada org yg menguruskan dan dapatkan nombor. jangan malu2, x balik korang nanti.. Koh Lipe mmg cantik anda boleh snorkeling tepi pantai je.. tapi, barang2 kat sini agak mahal terutamanya makanan halal. x bestnye banyak anjing berkeliaran kat sini..pastu suka pi dekat2 orang..

Tips2 Ke Koh Lipe

  • Bawa cash lebih skit sebab banyak yang hidden fee, cth entrance fee, jgn isau ada money exchange tapi mahal skitla.. 
  • hotel yg best di Pataya Beach, sebab dekat dgn walking street, dekat dgn tailboat, x perlu sewa motor taxi sebab sunset beach n sunrise beach agak jauh utk berjalan kaki . bayangkan anda pening2 lalat 2 jam atas boat, pastu nak menapak pi hotel jauh.. memang x la mak....
  • lagi satu paling penting kena bawa repellent mosquito.. sangat banyak nyamuk yang besar2
  • pakai sandal saje.. x perlula pakai kasut atau hig heel..mmg cari nahasla..
  • syampoo n sabun yang wangi amat penting sebab air kat sini berbau skit, maybe air telaga...
  • bawa beg galas lebih mudah, kalo beg trolley jenuh pula nak pikul..







No comments: